Földrengések emberi tevékenység következtében: rétegrepesztés = indukált földrengés

2017. 08. 14-én helyi idő szerint 22:45-kor kisebb, 1,7 magnitúdójú földrengés keletkezett Békés megyében, Kunágota közelében (részletek). Nem kizárt, hogy a sekély, 2 km körüli mélységben kipattanó rengést környékbeli mélyfúrási és rétegrepesztési művelet idézte elő.

 Földrengés Békés megyében

Régóta ismert, hogy bizonyos emberi tevékenység, pl. nagy mennyiségű folyadék fúrólyukakba való sajtolása, illetve a nem konvencionális szénhidrogén termelés és geotermikus erőművek létesítése során alkalmazott rétegrepesztések kisebb-nagyobb földrengéseket idéznek elő.

A mesterséges eredetű földrengés tevékenység leggyakrabban a kisméretű, a lakosság által nem érzékelt rengések számának gyarapodásában jelentkezik, azonban időről időre előfordulhatnak olyan rengések is, amelyek riadalmat keltenek a helyi lakosság körében, vagy akár károkat is okozhatnak. Az indukált földrengések mérete elérheti a 3-5 magnitúdó értéket is, amennyiben a nagy mélységben végzett rétegrepesztéseket nem eléggé körültekintően és óvatosan végzik.

2006-ban Svájcban, Bázel mellett, geotermikus erőmű létesítéséhez végeztek rétegrepesztést. A repesztés során 13 ezer mikroszeizmikus eseményt regisztráltak. A legnagyobb, 3,4-es magnitúdójú földrengés 5 km mélységben keletkezett a stimulált térség alsó részén. Ezen túlmenően három további M>3 magnitúdójú földrengés is kipattant. Bár csak minimális károk keletkeztek a városban (pl. vakolatrepedések), az M=3,4-es rengést rendkívül kedvezőtlenül fogadta a lakosság, az épületsérülésekkel kapcsolatban több mint 2000 bejelentés érkezett. A megnövekedett földrengés tevékenység miatt a repesztéses folyamatot nem tudták befejezni.

Dr. Tóth László
szeizmológus