2020-12-29-Horvátország

2020. december 29-én, helyi idő szerint 12:20-kor erős, M 6.5 földrengés keletkezett Horvátországban, Zágrábtól kb. 50 km-re DK-re, Petrinja város közelében. A rengést nagyon sok kisebb-nagyobb utórengés követte. A rengések sekély mélységben (6-8 km) pattantak ki.

A rengések méretéből ítélve komoly károk keletkeztek az epicentrum környékén. Magyarország jelentős részén is érezhetők voltak a rengések, elsősorban a Dunántúlon, de Budapesten és Szolnokon is.

Legutóbb március 22-én és december 28-án voltak nagyobb rengések (M 5 - 5.5) ugyanezen a környéken, ahol azóta több ezer kisebb-nagyobb utórengés is kipattant.

A földrengés méretéből ítélve kisebb épületkárok előfordulása Magyarország területén is valószínű.


Dr. Tóth László, szeizmológus


Magyarország területén évente átlagosan 100-120 kisebb (mint 2.5 magnitúdójú) földrengést regisztrálunk érzékeny szeizmológiai hálózat segítségével. Ezek nagy része a lakosság számára nem érezhető. A rengések megfigyelt gyakorisága alapján az ország területén évente négy-öt olyan földrengés keletkezik, mely az epicentrum környékén már jól érezhető, de károkat még nem okoz (2.5-3.0 magnitúdójú). Jelentősebb károkat okozó rengés csak 15-20 évenként, míg erős, nagyon nagy károkat okozó, 5.5-6.0 magnitúdójú földrengés 40-50 éves intervallumban pattan ki.

Szeizmogramok megtekintése
Földrengés térképek Magyarországról