Cikkek-interjúk-riportok

Az itt található cikkeket, interjúkat, riportokat a honlap szerkesztői és fenntartói nem lektorálták, azok minden szakmai kérdésben kizárólag a szerzők véleményét és álláspontját tükrözik!

Paks és a földrengés: van-e Pakson földrengésveszély?

Az utóbbi napokban több híradás is megjelent arról, hogy az atomerőmű új blokkjait földrengéssel veszélyeztetett területre tervezik. A kérdésre dr. Tóth László szeizmológus ad választ a Lánchíd Rádió ZÖLDGÖMB műsorában.

Adás: 2017. július 22. szombat 13.05
Ismétlés: 2017. július 26. szerda 23.05

(Szerkesztő-műsorvezető: Mangel Gyöngyi.)

 

 

Földrengések emberi tevékenység következtében: rétegrepesztés = indukált földrengés

2017. 08. 14-én helyi idő szerint 22:45-kor kisebb, 1,7 magnitúdójú földrengés keletkezett Békés megyében, Kunágota közelében (részletek). Nem kizárt, hogy a sekély, 2 km körüli mélységben kipattanó rengést környékbeli mélyfúrási és rétegrepesztési művelet idézte elő.

Bővebben: Földrengések emberi tevékenység következtében: rétegrepesztés = indukált földrengés

Újabb atomrobbantás Észak-Koreában

Ma, 2017.09.03-án hajnalban, 03:30-kor 6.3 magnitúdójú szeizmikus eseményt regisztráltunk Észak-Korea területén. Az esemény nagy valószínűséggel robbantás (atomrobbantás) volt. A magnitúdó alapján a robbantás > 100 kt töltetű lehetett.

A robbantást a magyarországi szeizmológiai állomáshálózat is jól regisztrálta.

A Paks II mikroszeizmikus hálózathoz tartozó kölesdi lyukszeizmográf állomás szeizmogramján jól látszik 02:55-kor egy kisebb horvátországi M 3.4 magnitúdójú földrengés. Az Észak-Koreában 03:30-kor végzett atomrobbantás hullámai pedig kb. 12 perc alatt tették meg a több ezer km-es távolságot és 03:42-kor érték el a mérőállomásunkat.

Más magyarországi szeizmológiai állomás élő szeizmogramja itt tekinthető meg.

Az alábbi ábrán jól látszik, hogy mennyivel nagyobb szeizmikus jelet keltett a mostani robbantás, mint az ugyanott végzett előző két esemény. Mindhárom felvétel a Mórágyon működő szeizmológiai állomáson készült.

(A cikkben jelzett idők UTC-ben értendők, melyhez képest a magyarországi helyi idő nyári időszámításkor +2 óra.)

Mónus Péter, szeizmológus

 

Pécsi lakóház földrengésállóságának ellenőrzése

Dr. Kegyes Csaba

Köztudott, hogy az MSZ EN 1998-3:2009 szabványt kimondottan azért dolgozták ki, mert sok régi tartószerkezet esetében az eredeti építésekor a szeizmikus hatással szembeni ellenállásra nem fordítottak figyelmet, más hatásokkal szemben pedig körültekintő tervezés volt.

Bővebben: Pécsi lakóház földrengésállóságának ellenőrzése

Gondolatok a nagypaneles épületekről

Dr. Kegyes Csaba

A nagypaneles szerkezetek eltérnek a monolit beton-, vasbetonfalas szerkezetektől, mert a paneleket előregyártják, hőkezeléssel érlelik és szállítják, majd szerelik, a kapcsolatokat helyszínen betonozzák. A kapcsolatok, vízszintes és függőleges illesztések, helyszínen öntött és tömörített, különböző módon vasalt beton elemek, melyek repedezettsége döntő módon befolyásolja a teherbírást.

Bővebben: Gondolatok a nagypaneles épületekről

A földrengés magnitúdója (M)

A földrengés magnitúdó egy olyan relatív szám, mely a földrengés nagyságát jellemzi. A magnitúdó skálák logaritmikusak, egy egység növekedés kb. 30 szoros nagyság növekedést jelez. Többféle magnitúdó használatos attól függően, hogy a szeizmogramból milyen információt használunk a rengés nagyságának jellemzésére.

Bővebben: A földrengés magnitúdója (M)