Cikkek-interjúk-riportok

Az itt található cikkeket, interjúkat, riportokat a honlap szerkesztői és fenntartói nem lektorálták, azok minden szakmai kérdésben kizárólag a szerzők véleményét és álláspontját tükrözik!

Paks és a földrengés: van-e Pakson földrengésveszély?

Az utóbbi napokban több híradás is megjelent arról, hogy az atomerőmű új blokkjait földrengéssel veszélyeztetett területre tervezik. A kérdésre dr. Tóth László szeizmológus ad választ a Lánchíd Rádió ZÖLDGÖMB műsorában.

Adás: 2017. július 22. szombat 13.05
Ismétlés: 2017. július 26. szerda 23.05

(Szerkesztő-műsorvezető: Mangel Gyöngyi.)

 

 

Földrengések emberi tevékenység következtében: rétegrepesztés = indukált földrengés

2017. 08. 14-én helyi idő szerint 22:45-kor kisebb, 1,7 magnitúdójú földrengés keletkezett Békés megyében, Kunágota közelében (részletek). Nem kizárt, hogy a sekély, 2 km körüli mélységben kipattanó rengést környékbeli mélyfúrási és rétegrepesztési művelet idézte elő.

Bővebben: Földrengések emberi tevékenység következtében: rétegrepesztés = indukált földrengés

Pécsi lakóház földrengésállóságának ellenőrzése

Dr. Kegyes Csaba

Köztudott, hogy az MSZ EN 1998-3:2009 szabványt kimondottan azért dolgozták ki, mert sok régi tartószerkezet esetében az eredeti építésekor a szeizmikus hatással szembeni ellenállásra nem fordítottak figyelmet, más hatásokkal szemben pedig körültekintő tervezés volt.

Bővebben: Pécsi lakóház földrengésállóságának ellenőrzése

Gondolatok a nagypaneles épületekről

Dr. Kegyes Csaba

A nagypaneles szerkezetek eltérnek a monolit beton-, vasbetonfalas szerkezetektől, mert a paneleket előregyártják, hőkezeléssel érlelik és szállítják, majd szerelik, a kapcsolatokat helyszínen betonozzák. A kapcsolatok, vízszintes és függőleges illesztések, helyszínen öntött és tömörített, különböző módon vasalt beton elemek, melyek repedezettsége döntő módon befolyásolja a teherbírást.

Bővebben: Gondolatok a nagypaneles épületekről

A földrengés magnitúdója (M)

A földrengés magnitúdó egy olyan relatív szám, mely a földrengés nagyságát jellemzi. A magnitúdó skálák logaritmikusak, egy egység növekedés kb. 30 szoros nagyság növekedést jelez. Többféle magnitúdó használatos attól függően, hogy a szeizmogramból milyen információt használunk a rengés nagyságának jellemzésére.

Bővebben: A földrengés magnitúdója (M)

Földrengések a Vértesben - Gánt

Földrengések a Vértesben  - Gánt

Kiszely Márta, szeizmológus (MTA CSFK GGI)

2012. április 6-án helyi idő szerint 11:05-kor a Richter skálán M 2.7 erősségű földrengés pattant ki Gánton. A földmozgást a lakosság is érzékelte az epicentrum közelében. Károkról nem érkezett bejelentés. Április hónap végéig 140 kisebb utórengést regisztrált a községben működő gánti szeizmológiai állomás

Bővebben: Földrengések a Vértesben - Gánt